Eleonóra konyhája!

"A mértékletességnek kétféle oka van: vagy szeretjük az egészségünket, vagy az, hogy nem bírunk sokat enni."


gyumolcsok.jpg

Gyógyító gyümölcsök

A gyümölcsöket is a mindennapi ételeink közé kell sorolnunk. A hazai boltok gyümölcsosztályaink szinte mindegyik fajta gyümölcs megtalálható. Az egészséges táplálkozás és a súlycsökkenéshez egyaránt fogyasztjuk. Vitaminokban gazdagok, ezért nagyon fontos, hogy sok gyümölcsöt fogyasszunk. A gyümölcsök fogyasztását inkább a két főétkezés között ajánlom, mert ha közvetlenül az étkezés után fogyasztjuk puffadást okozhat.

Alma: A, B, C vitaminban gazdag, folsavat, foszfort tartalmaz. Csökkenti a vérnyomást, érelmeszesedést, erősiti az immunrendszert és a keringési bántalmakat, tisztítja a beleket, méregtelenít, csökkenti a fogínysorvadást, segíti a koszorúértbetegeségek megelőzését. Nyersen, héjastól lehetőleg harapva fogyasszuk. Reszlet formában béltisztító hatást tudunk vele elérni. Készíthetünk belőle kompótot, levest, mártásnak is kíváló, nagyon finom almás sütemények készíthetőek belőle. Egyéb jó tanács: korrigálja a hirtelen leeső vércukorszíntet.

Cseresznye: E, B1, B2, B6 vitaminokban gazdag, folsavat, foszfort, karotint, nátriumot, káliumot, kálciumot, magnéziumot és vasat tartalmaz. Serkenti az emésztést és a kiválasztást. Gazdag ásványianyag tartalma miatt nagyon fontos a fogyasztása. Fiatalít, szépíti a bőrt, és gyulladásgátló hatása is van. Nyersen, kompótnak, levesnek, mártásnak, befőttnek, süteményekben kíváló alapanyag, húsok mellé is felszolgálhatjuk. Én például idén lekvárt készítettem belőle. Még nincs is tél, de már fogyasztjuk.

Eper: E, B1, B2, B6 vitamint, folsavat, foszfort, karotint, nátriumot, káliumot, kalciumot, magnéziumos és vasat tartalmaz. Vízhajtó, elősegíti az emésztőnedvek termelését. Bőrszépítő és méregtelenítő. Zsírégető, szépségelixir. Idényben fogyasztása ajánlott, szinte napi szinten. Nyersen, levesnek, mártásnak, süteményekben, fagyszatva, befőttnek és dzsemnek kíválóan alkalmas gyümölcsről van szó. Ha süteménybe tesszük, vigyázzunk mert nagyon lédús gyümölcsről van szó, nehogy eláztassa a ténytánkat. De kíváló még nyersen gyümölcstorta díszítésére is.

Görögdinnye: A, B1, B2, C vitamint, káliumot, vasat, nátriumot, cinket, magnéziumot tartalmaz. Jelentős feladata a vese tisztítása. Segíti a hörghurut és a köszvény gyógyításában. Fokozza a vérképzést, tisztítja a bőrt. Általában nyersen fogyasztjuk, készíthetünk belőle salátát, ivólevet. Éretlen állapotában savanyúság alapanyagaként kíválóan alkalmas. Fokozott izzadás esetén segít a szervezet sópótlásában.

Körte: A, B1, B2, C vitamint, káliumot, vasat, nátriumot, cinket, magnéziumot tartalmaz. Gyomor- és bélhurut esetén csillapító hatású, csökkenti a fokozott gyomorsavtermelést. Erősíti a központi idegrendszert. Karcsúsít. Általában nyersen fogyasztjuk, de befőttnek, salában, párolva húsok mellé kíválóan alkalmas. Segít a szellemi kimerültség oldásában.

Málna: E, B1, B2, B6 vitalminban káliumban, kalciumban igen gazdag gyümölcs. Segíti a máj méretelenítő terékenységét, valaminta az emésztést. Védi a bőrt, a hajat és a körmöket. Nyersen, levesnek, mártásnak, süteménybe, fagyasztva, befőttnek és dzsemnek is kíváló gyümölcs.

Meggy: B1, B2, B6, C vitamint, nátriumot, káliumot és foszfort tartalmaz. Segíti az érfalak tisztitását. Serkenti az emésztőnedvek termelődését. Nyersen, begfőttnek, salátának, levesnek kíválóan alkalmas gyümölcs. A meggy az egyik legaromásabb gyümölcs féle. Nem ajánlott gyümölcsnapra fogyasztani, mert savas és fokozza az éhségérzetet.

Őszibarack: A és C vitaminban, szelénben, magnéziumban, kalciumban, cinkben, foszforban gazdag gyümölcs. Magas a vitalmi és ásványianyag tartalma. Serkenti az emésztést, az anyagcserét, segít az érelmeszesedés megelőzésében. Nyersen, kompótnakm, levesnek, párolva köretnek, befőttnek, lekvárnak, fagysztva, sütve készíthetjük el. Hajhullás, köröm töredezése esetén segít. Erős a méregtelenítő hatása.

Ribizli: B1, B2, B6, C vitamint, nátriumot, kalciumot, káliumot, vasat, foszfort, cinket, szelént, magnéziumot és mangánt tartalmaz. Antibakteriális és méregtelenítő hatású gyömölcs. Ásványi anyagokban az egyik leggazdagabb gyömölcsről van szó. Zsírlebontó hatása erős. Nyersen, mártásnak, levesnek, tésztába, dzsemnek fogyaszthatjuk. Lekvának érdemes magatalanul készíteni, mert a mag megkeseredhet.

Sárgabarack: A vitamint, karotint, kálciumot, káliumot, foszfort és vasat tartalmaz. Erősíti az immunrendszert, védi a sejteket, javítja az emésztést, vízhajtó, csökkenti a stressz rossz hatását. Élethosszabbító és fogyasztó hatása van. Nyersen, kompótnak, befőttnek, dzsemnek, fagyasztva készíthetjük el. Segít az öregkori látásproblémák megelőzésében.

A lap szerkesztés alatt, hamarosan elkészül.




Weblap látogatottság számláló:

Mai: 14
Tegnapi: 109
Heti: 141
Havi: 127
Össz.: 86 395

Látogatottság növelés
Oldal: Gyógyító gyümölcsök
Eleonóra konyhája! - © 2008 - 2024 - fozzunkvalamit.hupont.hu

Ingyen honlap és ingyen honlap között óriási különbségek vannak, íme a második: ingyen honlap

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »