Édességek - habcsókok, házi nápolyi
Imádom az édességeket, a nasikákat. Gyakran elgondolkodtam, hogy hogy is lehetne nápolyit készíteni, úgy hogy ne ázzon el az ostya lap. Ezt az ostyás receptet ismerősömtől kaptam, bevált, kipróbált recept. A kinézete nem olyan szép, de az íze mindenkit el fog varázsolni. Nincs olyan ember aki ne egyiket a másik után eszegetné egy kellemes társas beszélgetés közben. Az utolsó darabért már "harc" van. A gyerkeknek is nagyon ízlik. Ezt a receptet jobb ha mi magunk felnőttek készítjük el, hiszen itt a folyékony forró cukorral dolgozunk. Elég balesetveszélyes, gyerekeknek elkészíteni szinte tilos. Majd a végeredményt osztályozhatják.
Házi ostyás süti - Előző nap kell megcsinálni, másnap pedig fogyasztani
Hozzávalók:
25 dkg cukor + 6 evőkanál cukor - kristály cukorrol van szó
4 tojás sárgája, 1 egész tojás
5 evőkanál finom liszt
1 egész RÁMA margarin - más margarinnal is lehet készíteni, ezzel az igazi
25 dkg dúrvára darált dió
1 csomag ostya lap - én általában a nagy méretű ostyalapot szoktam használni, mostanában viszont nem kaptam, így be kellett érnem a kisméretű ostyalapokkal is. Nem lehet elrontani, az íze így is úgy is nagyon jó lesz. A csomagban általában 5 ostya lap van, ehhez a mennyiséghez 4 ostyalap fog elhasználódni!/
Elkészítés: a 6 evőkanál cukrot, a 4 tojás sárgáját és az 1 db egész tojást habosra keverem, ezután az 5 evőkanál lisztet hozzákavarom. Picit ezt most félre teszem.
A 25 kdb cukrot karamellizálom - hogy folyós legyen - vigyázzat könnyen megéghet. A tűzről levéve beleteszem a RAMA kockát, amikor elolvadt a vaj még a forró cukros margarinos alapanyaghoz hozzákavarom a lisztes, tojásos masszánkat is, majd jöhet hozzá a dió. Gyorsan kell kavarni, mert ahogy a megleg cukorhoz hozzátesszük a hozzávalókat összeránthatja az egész masszánkat. Amikor készen vagyunk a gyors kavarással, elkezdjük megkenni az ostyalapokat. Addig rétegeljük amíg el nem fogy a massza. A tetejét borítsuk be egy ostyalappal. És itt jön a trükk. Két konyharuha közé kell fenni az ostya lapokat. Alul legyen egy konyharuha és felül legyen egy konyharuha, erre rá kell tennünk 1-2 vastag könyvet vagy lexikont. Ezek fogják préselni egész éjszaka a nápolyinkat. Másnapra teljesen kihül, össze fog állni a nápolyi, lehet szelni. Óvatosan szeljük, én felcsíkozom először majd srégen rombusz formára vágom őket. Nagyon gusztusos és nagyon finom az íze.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
/A lap folyamatos feltöltés alatt van/