Nemzetközi konyha - Hollandia
A holland emberek egyszerű ételeket kedvelnek. Hollandia élelmiszer termelés szempontjából jó adottságokkal rendelkezik. Mezőgazdaságában elsősorban zöldségféléket termesztenek. Állattenyésztésükben nagy hagyományai vannak a szarvasmarhatartásban. Tejtermékeik nagyon jó minőségűek, a holland sajtok világhírűek. A tenger is sokféle nyersanyagot szolgál. A holland piacokon óriási mennyiségben kaphatóak a tőkehalak, lepényhalak, nyelvhalak, angolnák, heringfélék és sok más tenger gyümölcsei, rákféléjei. A meleg halételekhez gyakran a holland konyháról elnevezett vajas, tejszínes, tojásos hollandi mártást adják. Előételként gyakran szerepelnek hideg halételek, halsaláták, kagylók, ráksaláták, rákkoktélok, füstölt lazacok, füstölt angolnák. Előételként szívesen fogyasztanak gyümölcsöket, elsősorban a sárgadinnyét és grapefruitot. Hollandia levesei közül megtalálhatóak a krémlevesek, zöldséglevesek, paradicsomlevesek, valamint a sárgaborsó pűréséítésével készült leves. Ünnepi alkalmakkor ököruszálylevest, teknősbékalevest, és erőlevest kínálnak. Általában levesbetétekkel tálalják őket. Hollandiában közkedvelt az egyben megsütött hús, valamint a sütött, kiadós steakek. Köretként rizst, burgonyát, zöldségeket tálalnak. Szívesen fogyasztják a marha, borjú, bárány, sertés hősokat, valamint a baromfi húst. Sok salátát fogyasztanak, főleg olajos-citromos ízesítéssel. Délutánonként szoktak uzsonnázni is. Uzsonnakor gazdag választékban találhatók a sütemények, kávék, teák, és különféle felvágottak, hideg sültek, sonka, hideg halételek az asztalon. Nagyon szeretik a sokféle apró, édes és sós teasüteményeket, valamint a gyümölcsös és vajkrémes süteményeket is, melyeket nagy előszeretettel készítenek el. Sok gyümölcsöt, fagylaltot és parfét fogyasztanak. Italkínálatukból világhírű a holland likörük. A sörfogyasztás is igen magas, mivel söreik nagyon jó minőségűek.
Megosztanék egy hollandi mártás receptet kedves olvasóimmal. Készítsék el bátran:
5 tojássárgáját, kevés sót, kis daraborka tördelt 14 dkg vajat, 1 dl tejet összekeverünk, és forró vízzel félig telt fazék fölött habverővel sűrűre főzzük. A gőzről levéve beleteszünk 6 dkg, szintén kis darabokra tördelt vajat, kevés törött borsot és citromlevet, ízlés szerint. Ebbe az alapmártásba tehetünk reszeltsajtot, apróra vágott és megdinsztelt gombát, zöldségeket, tejfölt stb.
A lap folyamatos feltöltés alatt.