Eleonóra konyhája!

"A mértékletességnek kétféle oka van: vagy szeretjük az egészségünket, vagy az, hogy nem bírunk sokat enni."

hidegtal.jpg

Nemzetközi konyha - Hollandia

A holland emberek egyszerű ételeket kedvelnek. Hollandia élelmiszer termelés szempontjából jó adottságokkal rendelkezik. Mezőgazdaságában elsősorban zöldségféléket termesztenek. Állattenyésztésükben nagy hagyományai vannak a szarvasmarhatartásban. Tejtermékeik nagyon jó minőségűek, a holland sajtok világhírűek.  A tenger is sokféle nyersanyagot szolgál. A holland piacokon óriási mennyiségben kaphatóak a tőkehalak, lepényhalak, nyelvhalak, angolnák, heringfélék és sok más tenger gyümölcsei, rákféléjei. A meleg halételekhez gyakran a holland konyháról elnevezett vajas, tejszínes, tojásos hollandi mártást adják. Előételként gyakran szerepelnek hideg halételek, halsaláták, kagylók, ráksaláták, rákkoktélok, füstölt lazacok, füstölt angolnák. Előételként szívesen fogyasztanak gyümölcsöket, elsősorban a sárgadinnyét és grapefruitot. Hollandia levesei közül megtalálhatóak a krémlevesek, zöldséglevesek, paradicsomlevesek, valamint a sárgaborsó pűréséítésével készült leves. Ünnepi alkalmakkor ököruszálylevest, teknősbékalevest, és erőlevest kínálnak.  Általában levesbetétekkel tálalják őket. Hollandiában közkedvelt az egyben megsütött hús, valamint a sütött, kiadós steakek. Köretként rizst, burgonyát, zöldségeket tálalnak. Szívesen fogyasztják a marha, borjú, bárány, sertés hősokat, valamint a baromfi húst. Sok salátát fogyasztanak, főleg olajos-citromos ízesítéssel. Délutánonként szoktak uzsonnázni is. Uzsonnakor gazdag választékban találhatók a sütemények, kávék, teák, és különféle felvágottak, hideg sültek, sonka, hideg halételek az asztalon. Nagyon szeretik a sokféle apró, édes és sós teasüteményeket, valamint a gyümölcsös és vajkrémes süteményeket is, melyeket nagy előszeretettel készítenek el. Sok gyümölcsöt, fagylaltot és parfét fogyasztanak. Italkínálatukból világhírű a holland likörük. A sörfogyasztás is igen magas, mivel söreik nagyon jó minőségűek.


Megosztanék egy hollandi mártás receptet kedves olvasóimmal. Készítsék el bátran:

5 tojássárgáját, kevés sót, kis daraborka tördelt 14 dkg vajat, 1 dl tejet összekeverünk, és forró vízzel félig telt fazék fölött habverővel sűrűre főzzük. A gőzről levéve beleteszünk 6 dkg, szintén kis darabokra tördelt vajat, kevés törött borsot és citromlevet, ízlés szerint. Ebbe az alapmártásba tehetünk reszeltsajtot, apróra vágott és megdinsztelt gombát, zöldségeket, tejfölt stb.





A lap folyamatos feltöltés alatt.






Weblap látogatottság számláló:

Mai: 4
Tegnapi: 3
Heti: 361
Havi: 723
Össz.: 90 330

Látogatottság növelés
Oldal: Nemzetközi konyha - Hollandia
Eleonóra konyhája! - © 2008 - 2024 - fozzunkvalamit.hupont.hu

Ingyen honlap és ingyen honlap között óriási különbségek vannak, íme a második: ingyen honlap

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »