Eleonóra konyhája!

"A mértékletességnek kétféle oka van: vagy szeretjük az egészségünket, vagy az, hogy nem bírunk sokat enni."

dio_mogyoro.jpg

Magvak, mogyoró, dió, mandula

Amerikai mogyoró (földi mogyoró): a rövid életű földimogyoró úgy bíztosítja a termőhelyet a következő generáció számára, hogy a magjait saját maga "veti el". Kocsánya a virágzás után akár 20 cm hosszúra megnyúlik a talaj felé, a maház csúcsa elfásodik, a magkezdeményeket megába foglaló termő a talajfelszín alá szóródik. Csk ott érik meg a termés. A földimogyoró magvai zsírban és fehérjében gazdagok; számtalan formában használják fel.

foldimogyoro.jpg


Kesu: sokoldalú haszonnövény. Korábban elsősorban a húsús kocsányt értékelték mint gyömölcsöt. A diót kevés figyelemre méltatták, mivel héja mérgező bőrizgató olajat teartalmaz, amit elsősorban a népi gyógyászatban alkalmaznak. Ezt ma ipari úton nyerik ki, és festékek, lakkok, ragasztóanyagok, sőt fék- és kuplunkbetétek előállításához használják fel. A termés magja csak pörkölés után válik ehető kesudióvá, s kerül a kereskedelmi forgalomba. A mag legfeljebb 45% zsírt és 20% fehérjét tartalmaz.






A lap szerkesztés alatt, hamarosan elkészül.




Weblap látogatottság számláló:

Mai: 120
Tegnapi: 40
Heti: 292
Havi: 654
Össz.: 90 261

Látogatottság növelés
Oldal: Magvak, mogyoró, dió, mandula
Eleonóra konyhája! - © 2008 - 2024 - fozzunkvalamit.hupont.hu

Ingyen honlap és ingyen honlap között óriási különbségek vannak, íme a második: ingyen honlap

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »