Nemzetközi konyha - Ausztria
Az osztrák konyha - a különböző népek Monarchián belüli együttélésének köszönhetően - sok hasonlóságot mutat a magyar konyháéval, de ugyanakkor olasz, cseh, lengyel, bajor eredetű fogások is találhatóak az osztrák étlapon. Konyhájuk színességét még a farancia hatás is bővítette. Hentesárújuk kíváló minőségű. Nagyon szeretik a leveseket, a tojás- és tésztaételeket előszeretettel fogyasztják. Az Alpok tisztavizű helyi patakjai pisztrángokban a leggazdagabb, így legtöbb halételük ebből a fajtából készül. Az alpesi legelőkön nevelt szarvasmarhák ízletes húsa miatt húszféle sült, főtt, párolt marhahúsételt kínálnak a vendégeknek. Ezekhez az ételekhoz ecetes tormát vagy meleg mártásokat adnak. A borjúhúst előszeretettel fogyasztják, hiszen ebből készítik a híres bécsi szeletet is. Az osztrákoknál a marhahúson kívül még szívesen fogyasztják a csirkéből készült ételeket, de kisebb mennyiségben fogyasztanak sertéshúst, vadakat, belsőségeket. A bundázott húsokat sertészsírban sütik ki, de a főzéshez inkább vajat használnak. A salátákat inkább a húsételekhez fogyasztják. Vacsorára inkább tésztaféléket fogyasztanak, mint például kuglófot, brióst, gombócot, fánkot, rétest, morzsás tésztákat. Az osztrák desszert híressége a Sacher-torta. A kávét ugyanugy hosszúra főzik, de erős, aromás és tejszínnel vagy tejszínhabbal fogyasztják. Italként előszeretettel fogyasztják a gyümölcspálinkákat, szeretik a jó minőségű fehér borokat. Nagy sörfogyasztók, szívesen isznak étkezéshez és étkezés előtt is. Napi étkezési ritmusuk megegyezik a miénkével.
Megosztanék egy Sacher-torta receptet olvasóimmal, bevált, kipróbált, recept érdemes kipróbálni.
Sacher-torta:
Hozzávalók:
16 dkg vaj (RÁMA-ból)
16 dkg cukor
16 dkg megolvasztott csokoládé
1/2 csomag vanilliás cukor
4 tojás
10 dkg liszt
1/2 csomag sütőpor
Elkészítés: a tojásokat ketté választjuk, a fehérjét kémény habbá verjük, a tojás sárgáját, vajjal, cukorral, olvasztott csokokádéval, vanilliás cukorral habosra keverjük. Ez kb. 1/2 óra intenzív keverést jelent. Lehet robotgéppel is. Majd hozzákeverjük a lisztes sütőport is. Jól dolgozzuk ezt is össze, majd óvatosan keverjük hozzá a felvert tojásfehérjét. Tortaformába öntsük bele, majd 180 fokos előmelegített sütőben süssük kb. 30-45 percig. Ha megsült még forrón cukros kakaóból készítsünk csokimázat és ezzel vonjuk be a tetejét. A csokit be fogja inni a még forró tészta. Amikor kihült még tehetünk rá csokimázat. Tejszínhabbal lehet tálalni.
Kíváló édesség, nagyon mutatós, én családi születésnapkor szoktam készíteni, mindenki szereti.
a lap folyamatos feltöltés alatt