Gyógyító zöldségek
A zöldségek bevitele a szervezetbe szinte elengedhetetlen a szervezet számára. Ma már nem igen található olyan zöldség ami nem érhető el számunkra. Én mindet nem fogom felsorolt, csak egy párat, hiszen a zöldségek tára szinte végtelen. Ha szükséges olvasóim számára más olyan zöldség gyógyító hatásának leírata, akkor a fozzunkvalamit@gmail.com e-mail címre lehet írni, nagyon szívesen adok tájékoztatást.
Bab: B1 és D vitamint, kálciumot és foszfort tartalmaz. Vízhajtó hatása van, fokozza a veseműködést. Nagyon fontos, hogy legalább egy héten 1x fogyasszunk babot. Levesnek, főzeléknek, salátának egyaránt ajánlom az elkészítését. A kreatívabbak kisérletezhetnek más elkészítési módszerekben is.
Burgonya: B1, B6, C vitamint, folsavat, nátriumot, káliumot, foszfort tartalmaz. Mérsékli a gyulladásokat, vízható hatása van, csökkenti a gyomorsavtermelést, elősegíti a gyomorfekély gyógyulását. Szinte napi alap élelmiszer. Fogyasztásakor több féle képpen készítjük el, mint pl. a leves, főzelék, köret, tészta adalékaként. Nagyon finom sütve és főve is.
Cékla: B1, B2, B6, C vitamint tartalmaz, ezenkívül megtalálható benne még a nátrium, kálium, magnézium. Kíváló vaspótló étel alapanyag, javítja az immunrendszert is. Salátának, savanyúságnak, köretként, levesként is elkészíthető.
Fokhagyma: B1, B2, D, E vitaminokat, nátriumot, káliumot, magnéziumot tartalmaz. Csökkenti a végnyomást, normalizálja a vér zsírértékét, hátráltatja az érelmeszesedést, antibiotikus hatású, segíti a bérlműködést. Fűszerként használjuk általában, kíváló azonban leveslapként, szósznak és mártások készítéséhez.
Fejeskáposzta: B1, B2, B6 vitamint és káliumot tartalmaz. Gyomor- és bélrendszeri gyulladást csökkenthetünk vele, a fekély gyógyszere, csökkenti az izületi gyulladásokat. Nyersen salátának, főzelékknek, levesnek, köreteknek párolva, töltve készíthetjük el.
Paprika: C és E vitaminban gazdag, nátriumot, káliumot és foszfort is tartalmaz. Vízhajtó, magas a vitamintartalma, erősíti a szívet és a keringést, valamint az immunrendszert. Nyersen, salátának, savanyúságnak, ételek alapanyagaként dolgozzuk fel a konyhában.
Paradicsom: C vitaminban, karotinban, káliumban és folsavban igen gazdag zöldségféleségről van szó. Vérbőséget csinál, nyugatót hatású. Leves, mártás, ivólé, különböző ételek alapanyagaként dolgozzuk fel.
Spárga: E, B1, B2, B6, B12 vitamin, kálium, nátrium, foszfor, magnézium fellelhető benne. Kalóriaszegény, méregtelenítő, vízhatjó. Levesek, párolva köretként is elkészíthető. Nagyon fontos lenne ha a háztartásokban egyre többször fordulna elő mint feldolgozott étel alapanyag, hiszen a benne található magas vitamintartalom nagyon fontos a szervezetünk számára. . Próbálok minél több receptet feltölteni a Spárga - belőle készült ételek címszóhoz, hogy minél többen és többször el tudjuk készíteni otthonunkban is.
Torma: A, C, D, E vitamin, réz, cink, mangán található benne. Az emésztést segíti elő. Nagyon jó étvágyjavító zöldésg, fokozza az anyagcserét, gyulladáscsökkentő, segítséget nyújt az izületi bárntalmak gyógyításában. Reszelve nyersen, salátában, levesnek, mártásnak kíváló alapanyag a konyhában. Magas vitamintartalma miatt ne csak Húsvétkor fogyasszuk, hanem az év bármely szakában, hiszen az árúházak polcain minden nap megtalálhatjuk.
Tök: B2, B3, B5 vitamin, nátrium, kálium, kalcium, foszfor megtalálható benne. Fokozza a vizeletkiválasztást, védi a bőrt és a nyálkahártyát, sok az A vitamin benne. Levesnek, főzeléknek, savanyúságnak kíváló zöldség. De elkészíthetjük a zsengébbeket rántva is, kíváló húspótló étel, magas vitamintartalma miatt. Édesanyám befőttként készítette el körtével fele-fele arányban. Nagyon finom volt a téli napokban. Szinte észre sem lehetett venni hogy melyik a körte és melyik a tök. Úgyan úgy készítjük el a befőttet mintha körtét raknánk el, csak a tököt fele arányban tesszük bele. A cukor arányán sem kell változtatni. A téli időszakra teljesen átveszi a körte ízét. Magas vitamintartalma miatt is jó, mivel télen nem idény zöldségről beszélünk így télen is be tudjuk juttatni a szervezetünkben.
Zeller: E, B1, B3, C, D vitamin, nátrium,. kálium, foszfor tartalma igen magas. Izületi gyulladások gyógyszere, fájdalomcsillapító hatása igen magas. Levesbe, levesnek, köretnek, salátának egyaránt elkészíthető.
Zöldsaláták: mindenféle vitaminban gazdag, káliumban, foszforban, rézben, krómban, nikkelben bővelkedik. Vitaminpótló, sok aminosavat tartalmaz, érrendszere jó hatással van. Általában csak nyersen fogyasztjuk, bár hallottam már, hogy készült belőle főzelék is.