Eleonóra konyhája!

"A mértékletességnek kétféle oka van: vagy szeretjük az egészségünket, vagy az, hogy nem bírunk sokat enni."



brokkoli_karfiol.jpg


Gyógyító zöldségek


A zöldségek bevitele a szervezetbe szinte elengedhetetlen a szervezet számára. Ma már nem igen található olyan zöldség ami nem érhető  el számunkra. Én mindet nem fogom felsorolt, csak egy párat, hiszen a zöldségek tára szinte végtelen. Ha szükséges olvasóim számára más olyan zöldség gyógyító hatásának leírata, akkor a fozzunkvalamit@gmail.com e-mail címre lehet írni, nagyon szívesen adok tájékoztatást.

Bab: B1 és D vitamint, kálciumot és foszfort tartalmaz. Vízhajtó hatása van, fokozza a veseműködést. Nagyon fontos, hogy legalább egy héten 1x fogyasszunk babot. Levesnek, főzeléknek, salátának egyaránt ajánlom az elkészítését. A kreatívabbak kisérletezhetnek más elkészítési módszerekben is.

Burgonya: B1, B6, C vitamint, folsavat, nátriumot, káliumot, foszfort tartalmaz. Mérsékli a gyulladásokat, vízható hatása van, csökkenti a gyomorsavtermelést, elősegíti a gyomorfekély gyógyulását. Szinte napi alap élelmiszer. Fogyasztásakor több féle képpen készítjük el, mint pl. a leves, főzelék, köret, tészta adalékaként. Nagyon finom sütve és főve is.

Cékla: B1, B2, B6, C vitamint tartalmaz, ezenkívül megtalálható benne még a nátrium, kálium, magnézium. Kíváló vaspótló étel alapanyag, javítja az immunrendszert is. Salátának, savanyúságnak, köretként, levesként is elkészíthető.

Fokhagyma: B1, B2, D, E vitaminokat, nátriumot, káliumot, magnéziumot tartalmaz. Csökkenti a végnyomást, normalizálja a vér zsírértékét, hátráltatja az érelmeszesedést, antibiotikus hatású, segíti a bérlműködést. Fűszerként használjuk általában, kíváló azonban leveslapként, szósznak és mártások készítéséhez.

Fejeskáposzta: B1, B2, B6 vitamint és káliumot tartalmaz. Gyomor- és bélrendszeri gyulladást csökkenthetünk vele, a fekély gyógyszere, csökkenti az izületi gyulladásokat. Nyersen salátának, főzelékknek, levesnek, köreteknek párolva, töltve készíthetjük el.

Paprika: C és E vitaminban gazdag, nátriumot, káliumot és foszfort is tartalmaz. Vízhajtó, magas a vitamintartalma, erősíti a szívet és a keringést, valamint az immunrendszert. Nyersen, salátának, savanyúságnak, ételek alapanyagaként dolgozzuk fel a konyhában.

Paradicsom: C vitaminban, karotinban, káliumban és folsavban igen gazdag zöldségféleségről van szó. Vérbőséget csinál, nyugatót hatású. Leves, mártás, ivólé, különböző ételek alapanyagaként dolgozzuk fel.

Spárga: E, B1, B2, B6, B12 vitamin, kálium, nátrium, foszfor, magnézium fellelhető benne. Kalóriaszegény, méregtelenítő, vízhatjó. Levesek, párolva köretként is elkészíthető. Nagyon fontos lenne ha a háztartásokban egyre többször fordulna elő mint feldolgozott étel alapanyag, hiszen a benne található magas vitamintartalom nagyon fontos a szervezetünk számára. . Próbálok minél több receptet feltölteni a Spárga - belőle készült ételek címszóhoz, hogy minél többen és többször el tudjuk készíteni otthonunkban is.

Torma: A, C, D, E vitamin, réz, cink, mangán található benne. Az emésztést segíti elő. Nagyon jó étvágyjavító zöldésg, fokozza az anyagcserét, gyulladáscsökkentő, segítséget nyújt az izületi bárntalmak gyógyításában. Reszelve nyersen, salátában, levesnek, mártásnak kíváló alapanyag a konyhában. Magas vitamintartalma miatt ne csak Húsvétkor fogyasszuk, hanem az év bármely szakában, hiszen az árúházak polcain minden nap megtalálhatjuk.

Tök: B2, B3, B5 vitamin, nátrium, kálium, kalcium, foszfor megtalálható benne. Fokozza a vizeletkiválasztást, védi a bőrt és a nyálkahártyát, sok az A vitamin benne. Levesnek, főzeléknek, savanyúságnak kíváló zöldség. De elkészíthetjük a zsengébbeket rántva is, kíváló húspótló étel, magas vitamintartalma miatt. Édesanyám befőttként készítette el körtével fele-fele arányban. Nagyon finom volt a téli napokban. Szinte észre sem lehetett venni hogy melyik a körte és melyik a tök. Úgyan úgy készítjük el a befőttet mintha körtét raknánk el, csak a tököt fele arányban tesszük bele. A cukor arányán sem kell változtatni. A téli időszakra teljesen átveszi a körte ízét. Magas vitamintartalma miatt is jó, mivel télen nem idény zöldségről beszélünk így télen is be tudjuk juttatni a szervezetünkben. 

Zeller: E, B1, B3, C, D vitamin, nátrium,. kálium, foszfor tartalma igen magas. Izületi gyulladások gyógyszere, fájdalomcsillapító hatása igen magas. Levesbe, levesnek, köretnek, salátának egyaránt elkészíthető.

Zöldsaláták: mindenféle vitaminban gazdag, káliumban, foszforban, rézben, krómban, nikkelben bővelkedik. Vitaminpótló, sok aminosavat tartalmaz, érrendszere jó hatással van. Általában csak nyersen fogyasztjuk, bár hallottam már, hogy készült belőle főzelék is.








Weblap látogatottság számláló:

Mai: 10
Tegnapi: 3
Heti: 367
Havi: 729
Össz.: 90 336

Látogatottság növelés
Oldal: Gyógyító zöldségek
Eleonóra konyhája! - © 2008 - 2024 - fozzunkvalamit.hupont.hu

Ingyen honlap és ingyen honlap között óriási különbségek vannak, íme a második: ingyen honlap

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »