Nemzetközi konyha - Franciaország
Franciaország tekinthető az etikett szülőföldjének. Nem véletlen tehát, hogy a gasztronómia hivatalos nyelve a francia lett. Franciaország gasztronómiájára is jellemző, hogy egyes terükletein tájegységenként eltérés mutatkozik. Igy pl. Provance konyhája mediterrán jellegű, míg az atlani partvidék ízlése inkább az északi típusú. Elzászban a savanyú káposzta és a libamájpástétom a közkedvelt étel, Baszköföldön pedig a füstölt soknafélék a nyerők. A reggeli mindig könnyű ételekből áll, mindig meleg italokat fogyasztanak igy pl. kávét, kakaót, esetleg teát. Hozzá péksüteményeket (croassants) fogyasztanak. A reggeli kiegészítője még a vaj, méz, és a jam. A francia ebéd általában modern, könnyű, de választékos. Leves nem igen fogyasztanak, inkább a salátát eszik előételnek. Közkedvelt ebéd a halak, rákok, kagylók - főként az osztriga - keresett ételük még a csiga. A zöldségeket főzve, vajjal tálalják. Nagy gondot fordítanak a mártásokra is. A húsok közül elsősorban a marhahús a nyerő, nagyon kevés sertéshúst fogyasztanak. Húsételek közül nagyon szeretik a bélszínt vagy az ürügerincet. Ezeket többnyire angolosan készítik el. A francia emberek nagyon kényesek a hússütési fokozatok betartására. Készítik úgy hogy a hús belseje még alig melegszik át, aztán 2-3 mm sült réteget képeznek a belseje azonban még véres, készítik, úgy hogy a sütött hús belseje ill. vágásfelülete rózsaszínű, és készítik úgy, hogy a húst addig sütik amíg a belseje át nem sül. Szóval ízlés szerint. A vacsora a farnciáknál a legnagyobb étkezési időszak. Természetesen könnyű, de több fogásból áll. Ilyenkor már leves is kerülhet az asztalra, vagy előétel. Majd mindig friss sült. A sor végén pedig a sajt, gyümölcs vagy édességek, és végül a feketekávé zárja a vacsorát. A francia étkezési kúlturából sem szabad kihagyni a sajtféléket. A franciák kb. háromszáz féle sajtot készítenek. Sajtfogyasztáskor legalább három féle sajt kell hogy legyen a tálaláskor, hozzá megfelelő kenyeret és kíváló bort fogyasztanak. Desszertként fagylaltot, parfét, felfújtakat, gyümölcsből készült süteményeket, gyümölcssalátát fogyasztanak a legszívesebben. Köztudott, hogy a francia borfogyasztó nép. Leggyakoribb italuk a könnyű vörösbor. Elzászban pl. a sört helyezték előtérbe. Kíváló pezsőkkel rendelkeznek, híres a konyakuk és a gyümölcspálinkájuk is. Meg kell említenem a kíváló almapálinkájukat és a szőlőpárlatukat is. Kíváló a francia mustáruk is, mely világhírű. Mível nem szeretik a túlzott zsíros, paprikásos, túlzottan csípős, nehéz ételeket, ha vendégségbe hívjuk őket ezeket mindenképpen mellőzük.
A lap folyamatos feltöltés alatt.