Vitaminok, tápanyagok, ásványi anyagok fontossága
6 fontos tápanyagunk van, ezek:
A tápanyagot a szervezet csak lebontás után tudja hasznosítani. A tápanyagok hatása az emésztéssel kezdődik. Az emésztés nem más, mint a szájon át bejuttatott anyagok kémiai lebontása.
Felsorolnék néhány ásványi anyagot, melyek a receptek során is megmutatkoznak. Ezek az ásványi anyagok főzéskor előfordulnak a nyers alapanyagainkban. Ezért jó ha tudjuk, hogy melyik ásványi anyag mire jó, mit hasznosít belőle a szervezetünk. Ha bármely olvasómnak az orvos ezeket az ásványi anyagok fogyasztását javasolja bátran nézzék meg, olvassák el, hogy mely ételek alapanyagaiban találhatóak meg és máris hozzá lehet kezdeni a főzéshez. Nagy segítséget fog nyújtani, hogy a szervezetünkben a megfelelő mennyiségű ásványi anyagot tudjuk bejuttatni.
Cink: megtalálható a marhahúsban, bárányhúsban, bélszínben, de a búzacsírában, élesztőben, tökmagban, tojásban, tejben, mustárban, tehát főleg az állati eredetű alapanyagokban. A cink fontos szerepe, hogy ellenőrzi és irányítja az anyagcsere-folyamatot. Biztosítja a sejtek épségét, elősegíti a sebek gyógyulását.
Fluor: Ivóvízben, tengeri halakban, rákokban és a teában található. Csökkenti a fogak romlását, erősíti a csontokat. Megelőzi a fogszuvasodást.
Foszfor: megtalálható a halakban, szárnyasokban, a teljes kiörlésű gabonákban, tojásokban, dióban és egyéb magvakban. Részt vesz a fehérje, a szénhidrát, a zsír anyag cseréjében, az energiaátvitelben.
Jód: megtalálható a tengeri moszatokban, főzelékfélékben, hagymában, tengeri halakban, rákokban. Nagyban befolyásolja a pajzsmirigy működését, javítja a szellemi frissességet. Segíti a haj, a köröm növekedését.
Kalcium: megtalálható a tejben, a termtermékekben, sajtfélékben. De megtaláljuk még a szardíniában, lazacban, napraforgó magban, szárazbabban, és a zöldfőzelékekben. Felelős az egészséges csontokért, vérképzésért is. Enyhíti az álmatlanságot.
Kálium: megtalálható a citrusfélékben, gyümölcsökben, paradicsomban, dinnyében, tormában, mentában, fűszernöyvényekben, banánban és a burgonyában. Részt vesz az izom- és az idegműködésében, elősegíti a tiszta gondolkodást, csökkenti a vérnyomást, és az allergiára való hajlamot.
Nátrium: megtalálható a sóban, rákban, sárgarépában, articsókában, marhahúsban, vese és egyéb állati belsőségekben, szalonnában. Segíti a vérképzést, fontos szerepe van az idegrendszer és az izomzat helyes működésében.
Réz: megtalálható a szárazbabban, borsóban, búzában, szilvában, borjú- és marhamájban, ls a legtöbb tengeri halban. Vérképzéshez, az idegrendszer zavartalan működéséhez szükséges.
Szelén: megtalálható a húsokban, halak húsában, belsőségekben, gabonafélékben, tonhalban, hagymában, paradicsomban, brokkoliban. Fő feladata az immunrendszer védelme. Segíti megőrzini a szövetek fiatalságát, megakadályozza fejbőr korpásodását, közömbösíti a rákkeltő anyagokat.
Vas: megtalálható a sertésmájban, marhamájban, szívben, vesében, lisztben, őszibarackban, vörös húsokban, tojásságrájában, dióban, babban, spárgában. Életfeltétel, a vas nélkül nem tudunk létezni. Szükséges a vörös vértestek képzéséhez, egyes enzimek keletkezéséhez. Segíti a növekedést, a fáradtság legyőzését.
Kén: megtalálható a marhahúsban, szárazbabban, halban, tojásban, káposztában, fehérjékben. Nélkülözhetetlen az egészséges haj, bőr és a körnöm számára. Segít az agy oxigénellátásában. Szabályozza a szervezet alapvető anyagcsere folyamatát.
Klór: megtalálható a sóban, olajbogyóban, tengeri halak húsában, tengeri moszatban. A vér savbázis egyensőlyát szabályozza. Segíti a salakanyagok távozását, segíti az emésztést.
Magnézium: megtalálható a fügében, citromban, grapefruitban, kukoricában, mandulában, dióban és egyéb magvakban, zöldfőzelékekben és az alámában. Nélkülözhetetlen az idegek és az izmok hatásos működéséhez. Védi a szívet, a fogakat, gátolja a vese- és az epekő kialakulását.
Mangán: megtalálható a dióban, zöld levelű főzelék növényekben, borsóban, répában, tojássárgájában, szemes gabonákban, mogyoróban. Segíti aktiválni az enzimeket, kell a csont normális működéséhez. Kipárnázza az idegrendszert.
A vitaminok ugyan ilyen elengedhetetlen szerves vegyületek, melyek szükségesek a szervezetnek. A vitaminok nem helyettesítik a fehérjéket vagy bármely más tápanyagokat. Nem helyettesítik az ásványi anyagokat, zsírokat és szénhidrátokat. Ezért a vegetáriánusoknak nagyon oda kell figyelni arra, hogy ezket bejuttassák a szervezetben. Úgyanis a szervezetbe bejutott vitaminok vízben és zsírban oldódóak. Tehát ha ez nem jut be a szervezetbe a szervezetünk nem tudja feldolgozni a vitaminokat megfelelően.
VITAMINOK
Zsírban oldódó vitaminok:
A vitamin: megtalálható az angolnában, barackban, csikemájban, halban, halmájban, paradicsomban, parajban, petrezselyemben, sajtokban, salátákban, sárgarépában, tejszínben, tojássárgájában, tonhalban, vajban és zellerben. Szépségvitaminról van szó. Elősegíti a bőr regenerálódását, kollagén képző, öregedésgátló. Felelős a bőr, a haj, a fogak épségéért, a szem állapotáért, növeli az ellenállóképességet.
D vitamin: a legtöbb D vitamin a halmáj-olajokban, májban, tojásban, tejben, tertermékekben, margarinokban és a szardellában található. Részt vesz a csontképződés folyamatában, a csontok egészséges fejlődésében. Szükséges a kalcium és a foszfor felszívódásához és beépüléséhez.
E vitamin: megtalálható a búzacsírában, füstölt halban, húsban, káposztában, mandulában, mogyoróban, májban, napraforgóban, olajokbaban mint pl. az olivaolajban, naprafogóolajban, kukociaolajban. Tojában, tökmagban, zöld növényekben. Javírja a bőr vérellátását, nedvességtartalmát, hatására nő a haj és a köröm. Erősíti az izomszöveteket, gátolja az öregedési folyamatokat.
K vitamin: megtalálhatóak a répában, kelkáposztában. Babban, borsóban, brokkoliban, csikra húsában, főzelékfélékben, parajban, ribizliben, rízsben, szőlőben, tejben és egyéb tejtermékekben. Növeli az ellenállóképességet. Nagy szerepe van a véralvadásban, védi a májat.
Vízben oldódó vitaminok:
B1 vitamin: megtalálható a burgonyában, cseresznyében, dióban, élesztőben, fügében, hűvelyesekben, málnában, mogyoróban, sárgabarackban, sertéshúsben, sertésmájban, őrölt gabonafélékben. A szervezet energiagazdálkodásáért felelős. Szerepe van a szénhidrátok anyagcseréjében, az idegrendszer és a szív kiegyensúlyozott működésében. Oldja a szorongásokat, felelős a jó kedélyért, a nyugodt idegrendszerért.
B2 vitamin: megtalálható a fekete áfonyában, főzeléknövényekben, húsokban, májban, piros szőlőben, ribizliben, szederben, tejben és tejtermékekben, tojásokban, a vesében, zöldségfélékben. A méregtelenítésben van fontos szerepe. Fontos építőelemei a fehérjéknek és az aminósavaknak. Szerepe van a zsírsavak legontásában, a szöveti légzésben.
B3 vitamin: megtalálható a barnakenyérben, élesztőben, földimogyoróban, halakban, húsokban, kelkáposztában, májban, száraz hűvelyesekben: mint pl. a borsó, bab, lencse. Tojásban, vesében, zöldségfélékben. Az anyagcsere folyamatok fontos vitaminja. Főleg a szénhidrátokban, a fehérje és a zsír anyagcseréjében vesz részt.
B5 vitamin: sok élelmiszerben megtalálható, mint pl. a bogyós gyümölcsökben, a gabonafélékben, a kenyérfélékben, és a máj tartalmazza a legtöbbet. Segíti a gyógyszerek kiűrülését a szervezetből. Segíti a hemoglobin színezését. Serkenti a mellékvesék hormonjainaki termelését, lassítja az öregedést.
B6 vitamin: megtalálható a barackban, élesztőben, gabonafélékben, húsokban, kenyérben, korpában, kukoricában, májban száraz hűvelyesekben, szilvában, tejtermékekben, tojássárgájában, uborkában, zöldbabban. A szervezet fehérjéinek működésében van fontos szerepe. Jó irányban befolyásolja a fehérjék átalakulását elősegíti a bőrfelület épségének megőrzését.
B9 vitamin: a gyümölcsök legtöbbjében, káposztákban, a leveszöldségekben, a májban, a paradicsomban, a parajban és sóskában találhatóak meg. Terhes anyák egészségében nélkülözhetetlen szerepe van. A terhesség korai szakaszában a fejlődő embrió gerincét lezáró folyamat nélküle nem megy végbe.
B12 vitamin: legfőbb forrása a hús, a máj. Kis mennyiségben jelen van a tejben és a tejtermékekben, a bereckban, a dióban, a heringben és a lazacban. Fontos szerepe van a vörösvértestek képzésében, részt vesz az anyagcserefolyamatokban, főként a nitrogémtartalmú anyagok anyagcserjében.
C vitamin (aszkorbin sav): legfőgg forrása a citrusfélékben van: a citromban, narancsban. De megtalálható az áfonyábanm, ananászban, brokkoliban, dinnyében, az eperben, grapefruitban, káposztában, paprikában, a paradicsomban, salátafélékben és a friss zöldéségekben. Fontos szerepe van az immunkrendszer működésében. A csont- és a kötőszövet működéséhez szükséges, segíti a sebek gyógyulását, a véredények működését. Meggátolja a pattanások, gyulladások kialakulását.
H vitamin: megtalálható a dióban, a gombában, a karfiolban, a karalábéban, a lencsében, a mandarinban, a májban, a mogyoróban, a tojásban, a vesében. Szerepet játszik a zsír-, és nedvességteremtésben, a fehérje, az aminósav és a koleszterin anyagcseréjében. Erősíti a hajat és a körmöt.