Ötlettár a konyhában dolgozók számára
Amikor tönkrement a konyhai mérlegem, eléggé bajban voltam ha sütit akartam sütni, vagy mérésre volt szükségem egyes ételeknél. Akkor fedeztem fel egy olyan szakácskönyvet ahol már előre meg volt írva, hogy melyik ételkiegészítőt milyen arányba kell kiporcióznom anélkül, hogy mérlegre lenne szükségem. Megosztom olvasóimmal, hiszen más is kerülhet ilyen helyzetbe, így nagy segítség lesz mindenki számára. Természetesen a gyakorlott háziasszonyoknak nincs szükség mérlegre, hiszen ők már rutinból, ránézésre dolgoznak. Én inkább a süteményeknél használom a konyhai mérleget. Használok még mérőpoharat is, sosem bízom a véletlenre.
Ha nem áll rendelkezésünkre konyhai mérleg, a következő módon tudunk magunkon segíteni:
1 púpozott evőkanál lisz 2 dkg
1 csapott evőkanál liszt 1,5 dkg
1 liter liszt 65 dkg
1 evőkanál zsemlemorzsa 1,8 dkg
1 csapott evőkanál búzadara 2 dkg
1 csapott evőkanál só 1,5 dkg
1 púpozott evőkanál só 2 dkg
1 csapott teáskanál só 1 dkg
1 csapott evőkanál cukor 1,5 dkg
1 púpozott evőkanál cukor 2 dkg
1 evőkanál olaj 1,5 dkg
1 evőkanál vaj 2,5 dkg
1 evőkanál zsír 2,5 dkg
1 diónyi vaj 2 dkg
1 diónyi zsír 2 dkg
1 teáscsésze zsír 2 dl
1 dl búzadara 7 dkg
6-7 közepes nagyságú burgonya 1 kg
5-6 nagyobb alma 1 kg
1 evőkanál rizs 2 dkg