Házi lekvárok
Idén először készítettem cseresznyelekvárt. A cseresznyét korábban mindig befőttként tettem el télére. Nagy siker lett, mert már most nyáron megkezdtük a fogyasztását. Palacsintába, vajas-lekváros kenyérre nagyon finom kis desszert.
Cseresznyelekvár: új készítem mint a többi gyümölcsből készült lekvárt. Kimagoztam a cseresznyéket, majd leturmixoltam és edénybe tettem. Felforraltam, adtam hozzá cukrot és a befőzéshez kapható dzsemfixet. Kb. 12 kg (magos) cseresznyéhez tettem kb. 1 kg cukrot, 2-3 csomag dzsemfixet. A dzsemfixből lehetett volna többet is tenni, hiszen minél több a fixáló annál zselésebb állagú a legkvár. Enyém enyhén folyós, de a családom így is szereti. Kis üvegekbe töltöttem bele, tetejét megszórtam szalicillal, majd lezártam a kupakkal, ha nincs megfelel a hagyományos celofán is. Hiszen régen is így tették el a háziasszonyok a befőtteket és rendeben volt minden. Ezután beletettem plédbe, hogy meleg dundszba legyen. Másnap pedig amikor kihült feltettem a polcokra. Van aki felcímkézi az üvegeket. Így látványosabb, szebb, sőt ha van kedvünk akkor kis kockás anyagból vághatunk ki kockákat és a tetejét (kupakot) még díszesebbé varázsolhatjuk. Itt már csak a kreativitás szabhat határokat.
A lap folyamatos feltöltés alatt, hamarosan elkészül.