Eleonóra konyhája!

"A mértékletességnek kétféle oka van: vagy szeretjük az egészségünket, vagy az, hogy nem bírunk sokat enni."


konyha_kep.jpg

Milyen a jól felszerelt konyha?

A mai rohanó világunkban a gasztronómiai élvezetek sokrétűek. A felhasznált alapanyagok, az ízek, a főzési mechanizmus és a tálalás azonban igencsak megkülönbözteti egymástól az étkezési szokásainkat. Az ideális konyha az, ahol szeretettel, melegséggel telik meg a levegő.  Az itt elkészített éltelek kihatnak az egészségünkre is. Nagyon fontos, hogy milyen felszereltségű a konyhánk. A jól felszerelt konyhában bizony könnyebben megy a munka is. A kezdő, új lakásba,  új magánházba  költözködőknek bizony sokmindent be kell szerezniük. Hiszen eszközök nélkül nem tudjuk elkészíteni mindazokat az ételeket amelyeket szeretnénk.

  • A lábasok, fazekak lehetőleg a rozsdamentes változatból legyenek. Természetesen akinek még a zománcos változatok vannak, nem kell kidobálni őket. Amennyiben bővítjük a kollekciónkat akkor már cseréljük le apránként a rozsdamentes változatra. Csak ennyi az egész. Természetesen ezekhez az edényekhez vásároljunk fedőket is. Hisz a fedő használata néha nagyon is szükséges.
  • Sokan szeretik a kuktákat is. Ma már igen jó minőségű kuktaféléket lehet kapni. A kuktákban a főzési mechanika másképpen készíti el a benne fővő ételt, hiszen a kuktában főtt étel tönkreteszi az ételek ásványianyag- és vitamintartalmát. Hiszen egy normál fazékban is el lehet készínteni egy jó levest anélkül, hogy a zöldségek vitamintartalma mind a levesünkben marad. Takaréklángon kell "pöszörögtetni" a levesünket, szép lassan megfő benne az alapanyag.
  • Nagyon egyszerő, de nagyszerű és nélkülözhetetlen konyhai eszköz a vágódeszka. Lehetőleg több legyen belőle, és mindenképpen elég nagy legyen, hogy kényelmesen tudjuk vágni rajta a húst, vagy a zöldséget. Én pl. külön használok egyet a húsoknak, és külön a zöldségeknek. Az átmérője kb.  20-30 cm-es, és legalább 5 cm vastag legyen. Ez készülhet műanyagból, fából. A fa vágódeszkát használat előtt áztassuk ba kb. 1 órára, hogy amikor vágunk, szeletelünk rajta ne forgácsolódjon a fa.
  • Minden konyhába előírnám a jó kés minőséget. Hiszen az életlen kés balesetveszélyes és roncsol. Éppen ezért tönkretesszük vele az alapanyagainkat. Több késfajtánk legyen, hiszen a húsokhoz, a kenyérhez, a sajtokhoz, a zöldségekhez-gyümölcsökhöz más más kést kell használnunk. Legjobb a rozsdamentes acélból készült kés,  különböző méretekben.

kes.jpg

  • Megemlíteném a WOK -ot is. Igaz, hogy a kínai, Japán konyha elengedhetetlen eszköze, mi magunk is tudunk készíteni benne kíváló ételeket. A jó Wok 35 cm átmérőjű legyen. Ha lehetséges cserélhető fa ill. fém nyéllel. Az igazi Wok jó nehéz, hiszen öntöttvasból készül. Ebben az edényben szinte zsiradék nélkül tudunk ételeket főzni rövid időn belül. Az a fontos, hogy használat előtt jól alaposan olajozzuk ki. Igazából főzés után elegendő csal olajos papírtörlővel eltörölni. Ha valakinek ez nem higénikus és ragaszkodik a mosogatáshoz, ne felejtse el legalább 3-4 mosogatás után újból kiolajozni.
  • A konyhánk készletéből elengedhetetlen a jó fakanál, falapát is. Ebből is legyen többfajta, hiszen a kavargatásnál nagyon jó célt szolgálnak. Fontos, hogy ezek az eszközök tiszták legyenek.
  • Használunk még reszelőket, vigyázzunk, ha már elkezdenek rozsdásodni dobjuk ki őket és vegyünk helyettük másikat.
  • Az evőeszközök, tányérok is elengedhetetlenek a konyhánkból, hiszen ezekben tálaljuk ki az elkészült ételeket. Ezeket mi magunk saját ízlésünk szerint szerezzük be. Fontos, hogy a lecsempült, elrepedt tányérokat dobjuk ki, elsősorban balesetveszélyesek, másod sorban nem esztétikusak. Étkeztem már olyan helyen ahol ez nem történt meg, nem mutatott túl jól a szépen megterített asztalon egy elrepedt tányér.                                                
  • tanyerok.jpg


  • Elengedhetetlenek a merőkanalak, szedőkanalak, lapátok, huskiszedő csipeszek, hús kiszedő villák stb. Ezt általában készletben érdemes megvásárolni, hiszen egy szettben minden benne van amire szükségünk lehet. 
  • Az evőeszközök mellett fontosak a poharak. Ebből is legyen többféle. Amelyeket nem használunk minden nap tároljuk vitrinben, bárszerkrényben, tálaló szekrényekben, vagy olyan helyen ahol nincsenek szem előtt, hiszen a poharak törékenyek legyenek biztonságos helyre elzárva. A teáscsészék, kávés készletek természetesen ha használatban vannak, legyenek kéznél a konyhaszekrényünkben. Ha teázunk, kávézunk mindig használjuk a "rituálénknak" megfelelő csészét. Ezzel megtiszteljük magunkat, vengédünket és magát a szituációt. Egy tea, kíváló kávé megérdemli, hogy megfelelő csészékben legyenek felszervírozva.


tea.jpg


kave2.jpg

Igaz, hogy a kép önmagáért beszél, tehát értik, hogy miről akartam "beszélni".

  • Itt még megemlíteném a különböző konyha robotgépeket, szeletelőket, turmix gépeket, tea és kávéfőzőket, pirítós sütőt, melegszendvics sütőt, a vízforralót stb. Ebből mindenki olyat vásárolt amilyet csak szeretni, hiszen a piac telírtve van már mindenből lehet kapni több fajtát is. 
  • Konyhánhoz tartozik még a kerti grill sütő, a bogrács, a különböző palacsinta sütők, torta forma sütők, tepsik, maffin sütő formák. Ezekből is több fajta, forma létezik egy háztartási osztályon egy nagy áruházban mindent meg lehet kapni ma már, úgyhogy nem igen sorolnám fel őket. Úgyis ha bármyel eszköz hiányzik a konyhánkból, akkor elmegyünk és pótoljuk azokat, hiszen a megfelő eszköz nélkül nem tudjuk elkészíteni a kívánt éltelünket.

Remélem bőséges válasz adtam a fent feltett kérdésre, most rájöhetünk arra is, hogy valóban megfelelő eszközök nélkül nincs kíválóan elkészített étel. 



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 74
Tegnapi: 4
Heti: 92
Havi: 78
Össz.: 86 346

Látogatottság növelés
Oldal: Milyen a jól felszerelt konyha?
Eleonóra konyhája! - © 2008 - 2024 - fozzunkvalamit.hupont.hu

Ingyen honlap és ingyen honlap között óriási különbségek vannak, íme a második: ingyen honlap

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »