Eleonóra konyhája!

"A mértékletességnek kétféle oka van: vagy szeretjük az egészségünket, vagy az, hogy nem bírunk sokat enni."

sos_hazi_perec.jpg

Sós apró sütemények

Nagyon jó dolog az amikor jönnek a vendégek és van mivel megkínálni őket. Én személy szerint is szeretem ha van itthon egy kis sós apró sütemény, akár uzsonnára, akár csak úgy rágcsálgatni a TV előtt. De főként ha jön valaki, van mivel megkínálni.

Egy régi ismerőstől kaptam ezt a receptet, ki is próbáltam és bevált receptről van szó. Mivel falusi lakodalmas sósrudarcskákról van szó zsírral kell elkészíteni. Zsírral készült sütiknek az a titkuk, hogy az ízűk attól olyan jó, mert nem margarin az egyik alkotó elem. Mindenkinek ajánlom. A munkatársaim úgy nevezték el ezeket a rudacskákat, hogy "rántás" rúd. Pillanatok alatt elfogy, még melegen. 

Lakodalmas sós, sajtos rudacskák vagy perecek:

40 dkg félfogós liszt /be kell tartani, hogy tényleg félfogós lisztből lesz olyan mint a cukrászatokban a sósrúd/

2 tojás sárgája

15 dkg zsír

1 marék só - só esetében én a "piszkos" sót szoktam használni, a túl finomitott sóból kevesebb kell, mert könnyen elsózhatjuk.

2,5 dkg élesztő /pici tej, pici cukor a felfuttatáshoz/

Elkészítés: az élesztőt kb 1 dl tejjel és egy csipet cukorral felfuttatjuk, a félfogós lisztet tálba tesszük, bele tesszük a zsírt, elmorzsoljuk benne, majd ezután beletesszük a marék sót, a 2 tojás sárgáját és a felfuttatott élesztőt. Jól dagasszuk ki. Én nem szoktam keleszteni, egyből lisztezett deszkán kinyujtom 1 cm vastagságúra, téglalap alakura, majd megkenem a maradék tojásfehérjével, megszórom reszelt sajttal. Nem kell nagyon éppen hogy csak legyen rajta sajt. Persze ízlés szerint szórjuk rá a sajtot. Felcsikozom rudacskákra, majd a sütőpapírral kibélelt tepsibe teszem. Kb. 190 fokon 10-15 percig sütöm. De lehet már látni a sütéskor amikor olyan szépen kezd barnulni akkor már jó. Ki lehet nyújtani fél cencitre is és perecnyomóval pereceket csinálunk belőle, majd ezeket kisütjük. Mivel vékonyabb a tészta hamarabb is sül. A perec is és a rudacska is nagyon mutatós a tányéron.

Jó étvágyat hozzá. Rettentő finom, melegen elfogy. Én mindig duplaadagot szoktam sütni belőle, mert amikor először elkészítettem és kitettem tányérra pár perc alatt elfogyott és kezdhettem újra a sütést.










A lap szerkesztés alatt, hamarosan elkészül.




Weblap látogatottság számláló:

Mai: 20
Tegnapi: 109
Heti: 147
Havi: 133
Össz.: 86 401

Látogatottság növelés
Oldal: Édességek - apró sós sütemények
Eleonóra konyhája! - © 2008 - 2024 - fozzunkvalamit.hupont.hu

Ingyen honlap és ingyen honlap között óriási különbségek vannak, íme a második: ingyen honlap

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »