Sós apró sütemények
Nagyon jó dolog az amikor jönnek a vendégek és van mivel megkínálni őket. Én személy szerint is szeretem ha van itthon egy kis sós apró sütemény, akár uzsonnára, akár csak úgy rágcsálgatni a TV előtt. De főként ha jön valaki, van mivel megkínálni.
Egy régi ismerőstől kaptam ezt a receptet, ki is próbáltam és bevált receptről van szó. Mivel falusi lakodalmas sósrudarcskákról van szó zsírral kell elkészíteni. Zsírral készült sütiknek az a titkuk, hogy az ízűk attól olyan jó, mert nem margarin az egyik alkotó elem. Mindenkinek ajánlom. A munkatársaim úgy nevezték el ezeket a rudacskákat, hogy "rántás" rúd. Pillanatok alatt elfogy, még melegen.
Lakodalmas sós, sajtos rudacskák vagy perecek:
40 dkg félfogós liszt /be kell tartani, hogy tényleg félfogós lisztből lesz olyan mint a cukrászatokban a sósrúd/
2 tojás sárgája
15 dkg zsír
1 marék só - só esetében én a "piszkos" sót szoktam használni, a túl finomitott sóból kevesebb kell, mert könnyen elsózhatjuk.
2,5 dkg élesztő /pici tej, pici cukor a felfuttatáshoz/
Elkészítés: az élesztőt kb 1 dl tejjel és egy csipet cukorral felfuttatjuk, a félfogós lisztet tálba tesszük, bele tesszük a zsírt, elmorzsoljuk benne, majd ezután beletesszük a marék sót, a 2 tojás sárgáját és a felfuttatott élesztőt. Jól dagasszuk ki. Én nem szoktam keleszteni, egyből lisztezett deszkán kinyujtom 1 cm vastagságúra, téglalap alakura, majd megkenem a maradék tojásfehérjével, megszórom reszelt sajttal. Nem kell nagyon éppen hogy csak legyen rajta sajt. Persze ízlés szerint szórjuk rá a sajtot. Felcsikozom rudacskákra, majd a sütőpapírral kibélelt tepsibe teszem. Kb. 190 fokon 10-15 percig sütöm. De lehet már látni a sütéskor amikor olyan szépen kezd barnulni akkor már jó. Ki lehet nyújtani fél cencitre is és perecnyomóval pereceket csinálunk belőle, majd ezeket kisütjük. Mivel vékonyabb a tészta hamarabb is sül. A perec is és a rudacska is nagyon mutatós a tányéron.
Jó étvágyat hozzá. Rettentő finom, melegen elfogy. Én mindig duplaadagot szoktam sütni belőle, mert amikor először elkészítettem és kitettem tányérra pár perc alatt elfogyott és kezdhettem újra a sütést.
A lap szerkesztés alatt, hamarosan elkészül.