Édességek - fánkok, lángosok
Egyik legfinomabb és legtartalmasabb édességek közé tudnám sorolni a fánkokat és lángosokat. Első receptként egy olyan lángos receptet ajánlok amit a hűtő aljában is el lehet pár napig tárolni, úgy hogy amikor sütni akarunk egy-egy lángost csak szakítunk a tésztából, kinyújtjuk és már ha felhevült az olajunk süthetjük is. Pár perc alatt "Isteni" lángost varázsolthatunk az asztalra. Én előre el szoktam készíteni a fokhagymát, a reszelt sajtot és a tejfölt, mert már forrón teszem rá a lángosra. Nem tudjuk mi az elég belőle. Kíváló bevált, kipróbált recept.
Mindig friss lángos
Hozzávalók:
1 kg finomliszt
5 dkg élesztő
3 tojás
2 dl kefir
5 dl tartós tej
1 csapott evőkanál só
1 evőkanál cukor
olaj a sütéshez
sajt, fokhagyma, tejtöl a tálaláshoz
Elkészítése: Az élesztőt és a cukrot két deci langyos tejjel futtassuk fel, azaz kelesszük meg, kevés lisztet -1 mokkás kanálról beszélek - is keverhetünk hozzá. A többi lesztet egy tálba szitáljuk, sóval elkeverjük, majdt a közepébe mélyedést csináljunk, ebbe üssük bele a tojásokat. Hozzáadjuk a kefirt, a megkelt élesztőnket és elkezdjük a tésztát összeállítani. Közben adagoljuk hozzá a szobahőmérsékletű tejet. Ha túl lágy lenne a tészta adhatunk hozzá még lisztet. Ha készen van akkor kiolajozott nagy nylon zacskóba beletesszük és ha nem sütjük akkor a hűtő aljában lévő fiókban tároljuk sütésig. Ha azonnal lángost szeretnénk csinálni, akkor 1 óráig keleszteni kell. Ezután lehet sütni a lángosokat. A maradék tésztát kiolajozott nylon zacskóban tároljuk a hűtő aljában. /Ezt a receptet már jó pár éve őrzöm, egy munkatársnőm ajnálotta./
Jó étvágyat hozzá!
/A lap folyamatos receptfeltöltéssel készül/