Fűszerek a konyhában
Vanília: a vanilia a sárfány után a második legdrágább fűszer a világon. Ez nem csoda, ha meggondoljuk, mekkora ráfordítás szükséges teresztéséhez. Hazáján kívűl minden virágot kézzel kell megporozni, mert a speciálisan ehhez alkalmazkodott méhek és kolibrik hiányoznak. 5-8 hónapig tart, míg a félérett terméesk betakaríthatóvá válnak, és ebben az időszakban minden hidegbetörés megsemmisítheti a virgázatokat. Rövid hevítés után 3-6 hónapig felváltva szárítják és fermentálják. Eleinket naponta széttörtik napos helyen, majd gyapjutakarókba burkolva erjesztik. Az értékes aroma megőrzéséhez éjszakára légmentesen záró takaróba teszik.
Bors: a bors az egyik legfontosabb fűszer, a görög-római idők óta Európába is ismert. A fekte bors éretlen állapotban betakarított termések fermentálása útján jön létre. Ha túl gyorsan szárítják vagy raktározzák, zöld színű marad. A fehér borsnál az érett termést lehántják, a kőmag marad vissza. A megszárított érett termések pedig a rózsaszínű borsot eredményeik, ami gyakran a szomorő hamisborssal hamisítanak. Kb. 2000 borsfajtát termesztenek.
A lap szerkesztés alatt, hamarosan elkészül.